Rens sterkste HTTC-er!

p1020561Rens Boer (midden) heeft de clubkampioenschappen senioren 2016 op zijn naam geschreven en mag zich een jaar lang sterkste speler van HTTC noemen. In een spannende finale rekende hij in vijf games af met zijn teamgenoot Lucien Halsema (links): 12-14, 13-11, 8-11, 11-9, 11-7 (3-2).

Ruud Peters (rechts) versloeg Kevin van Vliet in de strijd om het brons: 3-0. Henk Brouwer (winnaar B-categorie) versloeg Natasja Bronowicki met 3-1 en Kees Jongkees (winnaar C-categorie) was Arjan van Luttikhuizen de baas: 3-1.

Lees hieronder het verslag en bekijk hier de foto’s van de clubkampioenschappen.

Maar liefst 27 deelnemers verschenen zondagmorgen 17 januari om 10.00 uur aan de start van de clubkampioenschappen. Dit jaar was de organisatie in handen van het duo Herman Blok en Jorn Hoonhoud, die zelf ook meespeelden.

Het toernooi startte voor iedereen met een voorronde, die bepalend was voor in welke poule daarna gespeeld diende te worden. Spelers werden op basis van rating ingedeeld in 9 poules van 3 spelers (1 hoge rating, 1 midden rating en 1 lage rating). De nummers 1 gingen naar de A-poule, nummers 2 naar de B-poule en nummers 3 naar de C-poule. Leuk om te vermelden is dat er daarbij twee verrassingen waren. Vierdeklasser Fons, die altijd voor een verrassing wil zorgen tijdens de clubkampioenschappen door tijdens de voorrondes van een sterkere speler te winnen, sloeg geen bal raak en werd zowaar nu zelf getrakteerd op een nederlaag door oudgediende Gerrit (2-3), die zich daarmee verzekerde van een plek in de B-poule. De andere verrassing was de overwinning van Henk W. op Akar, waardoor Henk W. zich plaatste voor de A-poule. De door de organisatie ingebouwde escape zorgde ervoor dat Fons en Akar zich ondanks deze misstap toch wisten te plaatsen voor de B-poule respectievelijk de A-poule.

Daarna ging het los. Waar in de voorrondes veel uitslagen vooraf al vaststonden, was dit nu zeker niet het geval. In poule A1 bijvoorbeeld was Gert dichtbij een stunt door bijna eerstgeplaatste Lucien te verschalken. Bij een winstpartij zou Gert zich namelijk op onderling resultaat plaatsen voor de finale. Met sterke services en goedgeplaatste spinballen wist Gert 2-1 in games voor te komen. Lucien hield echter het hoofd koel en wist met degelijk spel de laatste twee games en daarmee de wedstrijd naar zich toe te trekken. In poule A2 was Rens duidelijk de sterkste van de vijf, wat ook bleek doordat Rens het eigenlijk maar 1 set lastig had tegen nummer 2 in de poule, Kevin. 10-6 voorsprong werd door Kevin weggegeven en Rens pakte de overige 2 games probleemloos: 3-0.

In poule B1 en B2 waren Natasja en Henk B. overduidelijk de sterksten. Zij mochten dan ook in een onderling duel uitmaken wie zich winnaar van de B-categorie mocht noemen. Uiteindelijk bleek hierin Henk B. de sterkste: 3-1.
In poule C1 eindigden Kees en Benjamin beiden op 2 punten, echter door de overwinning van Kees op Benjamin, plaatste Kees zich voor de finale. Daarin nam hij het op tegen Arjan van L., die zich ongeslagen wist in poule C2. In de finale nam Kees snel het heft in handen en kwam na twee goede games 2-0 voor. In de derde game wist Arjan met 11-5 te winnen, waardoor het leek ofdat een vijfde game beslissing zou moeten gaan brengen. Kees herpakte zich en won de vierde game met 11-6: 3-1.

Voordat de finale werd gespeeld, was het de beurt aan de nummers 2 uit poule A1 en A2: Ruud Peters en Kevin van Vliet namen het tegen elkaar op in de troostfinale. Hierin kwam Kevin aanvankelijk het beste uit de startblokken. Echter bij een 7-2 voorsprong haperde de motor en wist Ruud zich terug te knokken en uiteindelijk de eerste game naar zich toe te trekken. In het vervolg wist Kevin niet de (mentale) weerstand te bieden die Kevin vaak wel kán bieden. Met goedgeplaatste spinballen en gevarieerde services wist Ruud ook de tweede en derde game binnen te slepen: 3-0.

IMG_7261

Toen was het tijd voor de finale. Lucien Halsema, afgelopen jaar lid geworden van HTTC en sinds een seizoen uitkomend in het eerste team, en teamgenoot Rens Boer, opgeleid bij ZTTV, maar doorgegroeid naar hoofdklasseniveau bij HTTC, namen het tegen elkaar op. Van tevoren was er bij het publiek geen duidelijke favoriet voor de titel. Gezegd werd: “Op basis van rating en ervaring zou ik verwachten dat Lucien zou winnen.” en “Ja, maar Rens staat wel heel lekker te spelen vandaag.” Dat het een spannende en lange finale zou zijn, viel te verwachten. Beide spelers kennen elkaars spel goed en Rens staat er om bekend dat hij elke wedstrijd minimaal 5 games speelt, waarbij ook gamestanden van 14-12 en 15-13 eerder regel dan uitzondering zijn. In game 1 werd gelijk duidelijk hoe dicht de spelers qua niveau bij elkaar lagen: Lucien wist de eerste game met 14-12 te winnen. Rens liet zich niet kennen bij gamepoints tegen in de tweede game (13-11) en zo stond het 1-1. Waar in de eerste twee games beide spelers nog wat voorzichtig waren, ontaardde het duel in een gelijkwaardig gevecht, met steeds betere en mooiere rally’s. De derde game ging met 11-8 naar Lucien, waarna Rens de score weer gelijk bracht door de vierde game met 11-9 te winnen. In de beslissende vijfde game werden de mooiste rally’s van de dag gespeeld en kreeg het publiek een zeer sterke game voorgeschoteld. Rens was daarin, mede dankzij een aantal mooie backhands, net iets sterker en mocht zich daardoor kronen tot clubkampioen senioren 2016. Rens, van harte gefeliciteerd!

Uitslagen poules

 

Poule A1
1e Lucien (4-0)
2e Ruud P. (2-2)
3e Gert (2-2)
4e Jurjen (1-3)
5e Akar (1-3)Finale: Lucien
Plek 3/4: Ruud P.
Poule A2
1e Rens (4-0)
2e Kevin (3-1)
3e Stijn (2-2)
4e Jelle H. (1-3)
5e Henk W. (0-4)Finale: Rens
Plek 3/4: Kevin
Poule B1
1e Natasja (3-0)
2e Rien (2-1)
3e Herman (1-2)
4e Gerrit (0-3)Finale: Natasja
Poule B2
1e Henk B. (4-0)
2e Frans (3-1)
3e Jan Kints (2-2)
4e Ruud v Reenen (1-3)
5e Fons (0-4)Finale: Henk B.
Poule C1
1e Kees (2-1)
2e Benjamin (2-1)
3e Julius (1-2)
4e Jorn (1-2)Finale: Kees
Poule C2
1e Arjan van L. (3-0)
2e Joost (2-1)
3e Ed (1-2)
4e Arjan Kingma (0-3)Finale: Arjan van L.

Uitslagen finalerondes

Finale
Lucien – Rens: 14-12, 11-13, 11-8, 9-11, 7-11 (2-3)

Troostfinale
Ruud P. – Kevin: 3-0

B-Categorie
Natasja – Henk B.: 1-3

C-Categorie
Kees – Arjan van L.: 3-1