Op dinsdag geeft Fred van Dalum training aan oudere jeugd en senioren. Iedereen is welkom op deze training. Er wordt gebruik gemaakt van een tafeltennis robot waar iedereen onder deskundige begeleiding kan werken aan zijn of haar techniek.

HTTC kan met trots zeggen dat zij in het bezit is van een echte tafeltennisrobot. Niet veel verenigingen hebben zo’n robot. De meeste mensen weten wel van het bestaan van een robot in de tenniswereld, maar waarom zou deze er niet zijn voor de tafeltennissport?

Nou die is er dan ook. De robot is uitermate geschikt voor het trainen van nieuwe slagen, het trainen op balvastheid en gewoon voor het aangeven van eenvoudige ballen voor beginnende spelers.

Diverse trainingsgroepen binnen de HTTC maken dan ook dankbaar gebruik van onze robot. Hij wordt gebruikt voor jong en oud, voor beginners en voor echt gevorderde speler (m/v). Het aardige bij beginnende spelers is dat je samen met de speler de bal kunt slaan door het ‘overnemen’ van de arm van de speler. Doordat de bal elke keer op dezelfde plek komt is het voor een trainer eenvoudiger een slag aan te leren omdat je het samen kan doen en je directere aanwijzingen kunt geven.

Maar wat kan de robot nu precies? Wel hij kan de bal eenvoudig aangeven op een zelfde plek, of hij kan hem wisselend aangeven zodat je niet precies weet waar de bal gaat komen. Dit is goed voor het trainen van het voetenwerk, het bewegen achter de tafel en het afwisselen van forehand- en backhand slagen.

Uiteraard kan hij nog meer. Niet alleen eenvoudige rustige ballen kan hij ‘uitspugen’, maar de ballen kunnen in snelheid variëren tussen de 30-120 km /uur. Ga daar maar eens aan staan, maar dit is weer goed voor het trainen van de timing van je slagen. De snelheid van de bal zegt niet alles, als een bal goed geblokt wordt komt hij snel terug. Ook dat kan de robot voor je regelen. Hij kan tussen de 5-60 ballen/minuut ‘teruggeven’. Maar zul je je wellicht afvragen, kan je er ook topspin, backspin- of zijspin op trainen. Ja, voor ieder wat wils. Wil je dat hij een ‘diepe’ backspin bal geeft, dan doet hij dat ook en zal je van goede huize moeten komen om dat met een topspin te niet te doen, zeker als de robot ook nog eens op wisselend links-rechts staat. Tja en een felle zijspinbal zal je goed moeten timen anders sla je gewoon mis, en dat ziet er vrij komisch uit. Maar troost je, zelfs toppers overkomt het en …. gelukkig, de robot wordt NOOIT boos en blijft heel geduldig.

Al met al is de robot dus een heel nuttig instrument als aanvulling op de gewone trainingen. Voor iedereen die het een keertje wil proberen, of voor potentiële nieuwe leden die nadenken of tafeltennis wel de sport voor ze is (liefst bij de HTTC), ervaar het zelf op een dinsdagavond tijdens één van de trainingen. Train gewoon een keertje mee en ga de strijd aan met de robot, je zult zien dat het verslavend en hééééél erg leuk is. En…. je kunt nooit verliezen van dat ding!!!

Nou ja nooit verliezen? Mocht je echt een uitdaging aan willen gaan, dan kan hij je het leven zuur maken en zal je echt moeten bikkelen in een wedstrijdje tot de 11- of tot de 21, ook hierin is hij dan weer hééééél geduldig in het scoren van jouw tegenpunten…..