In de twee dinsdagavond trainingsgroepen wordt naast het trainen van techniek en tactiek ook, in onderling competitieverband, de verkregen vaardigheid gemeten. Dit gebeurt aan de hand van de zg. laddercompetitie (elk najaar).

Alle deelnemers spelen na de techniektraining wedstrijden met elkaar waarbij de wedstrijdstanden per avond worden genoteerd en door de trainer verwerkt. Uitgangspunt daarbij is de zogenaamde voorgiftetabel; deze is bedoeld om iedereen (beginners en gevorderden) een kans te geven om te winnen. De deelnemers worden aan het begin van het seizoen gekwalificeerd. Bij groep 1 (beginners) bepaalt de trainer dat op basis van zijn inzicht en ervaring en moet iedereen bij een wedstrijd hun tegenstander al of niet wedstrijdpunten voorgeven. De wedstrijd (3 games; the best of three; telling tot 11; opslag wisselen bij 2 punten) wordt gespeeld en de stand wordt genoteerd. Een gewonnen wedstrijd levert punten op en kan er voor zorgen, dat je de volgende speelavond  op een andere plaats op de ’ladder’ staat en al of niet een andere voorgift verkrijgt.

Aan het begin van de training is de kwalificatie voor groep 2 (de gevorderde- en competitiespelers) gelijk aan de NTTB-ELO-Rating. Er zijn meerdere rondes (een ronde is, als alle deelnemers met elkaar gespeeld hebben). Aan het eind van het seizoen vindt een prijsuitreiking plaats.

Een variant is de zg. bekercompetitie (elk voorjaar). Hierbij geldt hetzelfde systeem maar er wordt maar één wedstrijd gespeeld (telling tot 21; opslag wisselen bij 5 punten).

Voor zowel de ladder- als de bekercompetitie geldt dat elke week de stand wordt bijgewerkt en dat de voorgiftetabel mogelijk elke maand wordt bijgesteld. Beide competities worden aan het eind van elke training gespeeld en zijn geheel vrijwillig